Cancerul de prostata poate fi operat cu ajutorul robotilor

 

 

www.policlinicasfantulioan.rodavinci

 

Conform statisticilor, unul din sase barbati dezvolta cancer de prostata. Aceasta boala reprezinta a doua cauza a deceselor produse de cancer, dupa cel pulmonar. Astazi, tehnologia ne ajuta sa diagnosticam la timp boala si sa o eliminam cu aparatura de ultima ora, fara sa scoatem sume foarte mari din buzunar.


Desi multi asociaza aceasta boala cu batranetea, lucrurile nu sunt tocmai asa. Este adevarat ca riscul creste odata cu varsta, dar exista si alti factori care influenteaza aparitia bolii, ce tin de mostenirea ereditara, dar si de modul de viata.


O alimentatie bogata in grasimi saturate si aport caloric sau obezitatea pot creste riscurile. Peste 65% din cancerele de prostata sunt diagnosticate la barbati sub 65 de ani. Specialistii le recomanda barbatilor de peste 40 de ani sa faca investigatii amanuntite, profitand de tehnoligia moderna. Depistarea precoce scade riscul evolutiei acestei maladii.


Cei care deja se afla in situatia de a face o interventie chirurgicala este bine sa stie ca au la dispozitie doua posibilitati: interventia clasica sau robotizata.


Cancerul de prostata se poate opera clasic, printr-o incizie in zona inghinala, sau cu ajutorul robotului da Vinci. A doua varianta e mult mai sigura si are o multime de avantaje. O astfel de interventie se poate face atat in tara, cat si in strainatate. Medicii de la Spitalul Municipal Cluj-Napoca (Prof Dr.Coman si Dr.Manea) utilizeaza de multa vreme aceasta tehnica si au obtinut rezultate foarte bune, fiind renumiti pentru profesionalismul si grija pe care o au fata de pacienti. Specialistii de la Spitalul Municipal Cluj-Napoca(Prof Dr.Coman si Dr.Manea) ne asigura ca au costuri mult mai mici fata de alte clinici din Occident care utilizeaza aceasta tehnica, iar recuperarea este foarte rapida. Experienta isi spune si de aceasta data cuvantul. In  Spitalul Municipal Cluj-Napoca , aceasta tehnica este utilizata frecvent, astfel incat medicii sunt adevarati artisti. Dupa interventie ei urmaresc cu grija evolutia pacientului pana la vindecarea totala, eliminand din timp eventualele neplaceri.


Cu ajutorul acestui robot de ultima generarie tumorile canceroase sunt controlate mult mai bine, fata de metoda chirurgicala clasica. Folosind robotul da Vinci, medicul care face interventia are o precizie mult mai mare. Se elimina nesiguranta si tremurul mainii, astfel incat tumora este inlaturata perfect si fara riscuri. Incontinenta urinara este rezolvata in proportie de 97% cu robotul da Vinci, fata de 88% prin operatia clasica (pe parcursul a 12 luni). Reluarea functiei sexuale se face in proportie de 81% dupa interventia cu ajutorul robotului, fata de 49% dupa interventia clasica (de-a lungul unui an).


Evaluarile in vederea interventiilor chirurgicale folosind robotul da Vinci pot fi facute la Spitalul Municipal Cluj-Napoca sau Policlinica Sfantul Ioan,Baia Mare.