Laparoscopia - procedura minim invaziva

 

Traim intr-un secol al vitezei si intr-o lume care se bucura de o evolutie foarte accentuata, iar beneficiile acestei evolutii sunt numeroase, in special in ceea ce priveste medicina.

Laparoscopia este o procedura medicala care a inceput sa ia locul clasicei chirurgii deschise care necesita o incizie mare ce taie si straturile de sub piele (muschi, etc), Astfel multiple tipuri de interventii chirurgicale se pot realiza cu ajutorul acestor tehnici noi, minim invazive. Acestea includ interventiile de pe abdomen, inima, organele de reproducere, nervi, ureche, nas, sinusuri, gat, articulatii, urologie si vasele de sange.


Laparoscopia este o procedura chirurgicala care se realizeaza prin incizii foarte mici la nivelul abdomenului, folosind instrumente de specialitate. Un instrument subtire, numit laparoscop este introdus in cavitatea abdomenului si ofera chirurgului o imagine extrem de clara, pe un monitor TV, din interiorul cavitatii abdominale. Acest tip de chirurgie este numita "chirurgie minim invaziva", din cauza inciziilor foarte mici utilizate si totodata a impactului minim asupra structurilor organismului.

Aceasta procedura este folosita in special pentru a detecta anumite probleme, a verifica posibilele tumori a verifica si trata afectiuni precum endometrioza sau sarcina etopica a descoperi anumite afectiuni pentru care o femeie nu poate ramane insarcinata a face o biopsie a descoperi daca in zona abdomenului se gasesc celulele canceroase a verifica unele organe, precum uterul, ovarele sau colonul. Mostrele de tesut pot fi extrase prin laparoscop pentru a fi supuse biopsiei.

Un alt beneficiu major al acestei proceduri sunt inciziile mici, care provoaca daune minime organismului (piele, muschi, grasime), astfel ca pacientul poate merge acasa mult mai devreme. Multi oameni se pot intoarce la locul de munca si rutina lor normala la trei pana la cinci zile dupa operatie. In schimb, dupa operatia clasica, deschisa acest timp de recuperare se poate prelungi pana la cateva saptamani.

Complicatiile postoperatorii si durerea dupa operatie sunt mult diminuate.
Inciziile pentru cele mai multe tipuri de chirurgie laparoscopica se vindeca fara cicatrici vizibile. In chirurgia laparoscopica utilizata la persoanele de sex feminin din protocolul de diagnosticare a infertilitatii rezultatele estetice sunt chiar foarte bune.


Conditia ideala pentru aceasta interventie este anestezia generala, deoarece in aceasta situatie muschii sunt relaxati, iar operatia se poate desfasura in conditii optime. De asemenea, pregatirea pentru laparoscopie este foarte importanta, deoarece pacientul trebuie sa urmeze o serie de pasi esentiali in pregatirea sa fizica.

In ceea ce privesc complicatiile, in afara de riscurile obisnuite ale unei interventii abdominale, laparoscopia aduce in plus un grad de presiune pe vase, care poate duce la hipotensiune si risc mai mare de tromboze venoase profunde. In plus, unele situatii nu pot fi rezolvate cu ajutorul instrumentelor fine laparoscopice, fiind necesara transformarea interventiei intr-una clasica. Pe de alta parte, pacientii au dureri minime, se mobilizeaza foarte usor, nu fac aproape deloc infectii sau hernii postoperatorii, se pot externa si isi pot relua activitatea foarte repede, ceea ce reprezinta mari beneficii.

Informatii despre produse si accesorii necesare unei laparoscopii, puteti gasi urmand acest link.