Despre electroencefalografie. Ce diagnostice poate descoperi?

Electroencefalografia este o metoda electrofiziologica de explorare a sistemului nervos central, constand in inregistrarea biocurentilor campurilor transcranieni la nivelul tegumentelor si inregistrarea grafica a acestora in timp sub forma de unde. Electroencefalograma (EEG) reprezinta recoltarea, potentarea si inregistrarea desfasurarii in timp a activitatii electrice a scoartei cerebrale prin intermediul unor electrozi de suprafata, situati la nivelul scalpului.

Electroencefalograma reprezinta inregistrarea manifestarii colective a neuronilor cortexului cerebral, a unui set de potentiale de camp fluctuante, produse din activitatea concomitenta a unui numar mare de neuroni, captate prin intermediul electrozilor situati pe scalp. Electroencefalograma este utilizata pe larg in diagnosticul epilepsiei, a encefalopatiilor, in monitorizarea activitatii cerebrale in timpul anesteziei si a pacientilor aflati in coma si in stabilirea mortii cerebrale.

Este un examen care permite inregistrarea activitatii electrice spontane a neuronilor cortexuIui cerebral. Traseul obţinut este numit electroencefalograma.

Electroencefalografia (EEG) are drept indicatie principala epilepsia: ea permite diagnosticarea acestei boli, precum si supravegherea tratamentului si evoltiei ei. Ea serveste, de asemenea, la stabilirea diagnosticului encefalitei, meningoencefalitei si la determinarea originii metabolice.

Pe toată suprafata pielii capului sunt dispusi 10-20 electrozi, mici placi metalice legate prin fire de aparatul de inregistrat. Acesta masoara potentialul electric detectat de fiecare electrod si compara electrozii doi cate doi, fiecare comparatie traducandu-se printr-un traseu numit derivatie. Reactivitatea electroencefalografica este evaluata cu ajutorul unor probe simple: deschiderea ochilor, hiperpnee (respiratie ampla si lenta), stimulare luminoasa intermitenta obtinuta cu descarcari luminoase scurte si intense a caror frecventa este crescuta treptat. Examenul nu necesita spitalizare. El dureaza aproximativ 20 minute, nu antreneaza nici durere,nici efecte secundare.


Utilitătile electroencefalografiei:


- este principalul test de diagnostic al epilepsiei / crizelor epileptice

- este folosită inclusiv pentru monitorizarea efectelor medicatiei anti-epileptice

- evaluarea intoxicatiei medicamentoase

- evaluarea leziunilor cerebrale - atac vascular cerebral (AVC), tumorilor, traumatismelor

- evaluarea tulburarilor de memorie, dementelor, psihozelor

- monitorizarea fluxului sangvin cerebral in timpul unei proceduri chirurgicale

- depistarea unor inflamatii ale creierului: encefalite, meningoencefalite

- studiaza fiziologia somnului si tulburarilor de somn

- controleaza profunzimea anestezieiNu exista contraindicatii pentru realizarea electroencefalogramei. Probele de stimulare (hiperventilaţia şi SLI) pot declansa insa aparitia anomaliilor si chiar a unei crize de epilepsie la pacientii care sufera de aceasta boala. De aceea, ele nu vor fi realizate cand traseul de baza este alterat sau sunt intrerupte inainte de final cand ele provoaca modificari importante ale traseului. De asemenea, aceste probe sunt realizate cu prudenta la pacientii varstnici si la cei cu boli severe cardiace, pulmonare sau oftalmologice.
.................................................

 

Pentru electroencefalograf: gasiti pe site-ul nostru oferta promotionala:

http://www.unicare.ro/aparatura-medicala/electroencefalograf-digital-eeg-8102.html

ELECTROENCEFALOGRAF DIGITAL - EEG 8102