Imagini

Ce este electrocardiograma?

Electrocardiograma (ECG sau EKG) este o inregistrare a activitatii electrice a fibrelor musculare ale inimii. Fiecare contractie a miocardului este urmarea unei excitații electrice care provine de la modulul   sinusal si transmis musculaturii inimii. Aceste modificari potential electrice ale inimii se pot masura la suprafata organismului, fiind prezentate printr-o imagine repetata a activitatii cardiace electrice. Cu ajutorul electrocardiogramei se pot anunta o serie de proprietati si boli ale inimii.

 

 

De ce e important acest examen?

Acest examen medical este necesar mai ales la pacientii cu predispozitie la maladii cardiace, la cei cu oboseala cronica, care au dificultati respiratorii, care acuza dureri precordiale, palpitatii, pentru a se evalua rezultatele (eventual reactiile adverse la nivelul inimii) anumitor terapii ori produse farmaceutice, pentru urmarirea activitatii electrice cardiace (de pilda, pentru a se stabili gradul hipertensiunii arteriale), pentru a se confirma eficacitatea implanturilor mecanice (stenturilor) destinate pastrarii unui ritm cardiac constant.

De asemenea, examenul EKG poate fi util in identificarea cauzei durerilor inexplicabile in piept (poate fi vorba de atac de cord, inflamatia invelisului inimii - pericardita sau angina), cauza simptomelor bolilor de inima (cum sunt scurtarea respiratiei, ameteala, starea de lesin sau batai ale inimii neregulate sau palpitatii rapide), dar si daca peretii camerelor inimii sunt ingrosati (hipertrofiati), modul in care functioneaza medicamentele/dispozitivele implantante specifice (pacemaker) sau daca pot afecta inima.


Exista contraindicatii pentru examenul ECG?

Electrocardiograma reprezinta o procedura lipsita de riscuri, existand uneori un disconfort minor, similar celui dezlipirii unui plasture, cand electrozii atasati de piept pentru a masura semnalele electrice ale inimii sunt indepartati. Rareori apare o reactie la electrozi ce cauzeaza inrosirea sau inflamarea pielii.

 

 

Ce detecteaza medicul in urma rezultatului?

Medicul va urmari un ritm cardiac constant, egal si cu valoarea cuprinsa intre 50-100 batai pe minut (sub 60 batai pe minut sunt considerate bradicardie, peste 100 batai pe minut sunt considerate tahicardie). In cazul in care prezentati un ritm cardiac mai rapid, mai lent sau neregulat, medicul poate obtine indicii cu privire la sanatatea inimii.

 

Ce este electrocardiograful?

Electrocardiograful este aparatul cu ajutorul căruia se execută electrocardiogramele, inregistrandu-le pe hartie fotografica sau pe film.

 

 

 

 

Electrocardiografe bune la preturi excelente, gasiti pe site-ul Unicare:

 

ECG CU 12 CANALE SONOSCAPE IE12:

Electrocardiograf (ECG) cu 12 canale SONOSCAPE IE12


http://www.unicare.ro/electrocardiografe-ecg/electrocardiograf-ecg-cu-12-canale-sonoscape-ie12.htmlECG CU 6 CANALE SONOSCAPE IE6:

Electrocardiograf (ECG) cu 6 canale Sonoscape IE6

http://www.unicare.ro/electrocardiografe-ecg/electrocardiograf-ecg-cu-6-canale-sonoscape-ie6.html