Electrocauterizarea

 

Este o procedura tot mai folosita si mai intalnita in randul chirurgilor, fiind o interventie sigura, curata si eficienta.

Electrocauterul este instrumentul folosit in aceasta interventie, cu ajutorul caruia se incalzeste tesutul prin electricitate, folosind un curent de frecventa inalta.

Scopurile pentru care este folosita aceasta interventie sunt numeroase, incepand de la indepartarea tesuturilor nedorite, inchiderea vaselor de sange sau crearea unei incizii chirurgicale.

Procedura se realizeaza sub anestezie locala, astfel incat confortul pacientului sa fie ideal.

O piesa mica prin care trece curent (electrocauterul) este folosita pentru a distruge un tesut anume. O protectoare este plasata pe corpul pacientului (in general la nivelul coapselor) inaintea interventiei chirurgicale pentru a proteja pacientul de efectele negative ale electricitatii.

Ulterior are loc îndepărtarea leziunii prin cauterizare şi pansamentul zonei respective.

Printre avantajele electrocauterizarii, cele mai importante sunt lipsa sangerarii in timpul interventiei, cicatricile sunt minime sau chiar inexistente, recuperarea este mult mai rapida decat in cazul interventiilor clasice, iar metoda este una sigura, cu putine contraindicatii.

Practicarea electracauterizarii presupune defapt arderea tesutului, cauterizarea fiind o metoda folosita cu mult timp inainte de aparitia antibioticelor. Aceasta metoda ajuta la oprirea sangerarilor severe si previne amputatiile.

In cazul chirurgiei vasculare, electrocauterizarea este folosita si in cazul vaselor mici de sange, pentru a opri sangerarea sau pentru a taia tesutul.

Printre alte leziuni pe care le putem trata cu aceasta metoda, amintim urmatoarele: xantelasme, veruci plane, veruci plantare si vulgare, tumori benigne, angioame,granulom piogenic, condiloame, keratoze actinice si seboreice, papiloame si molluscum contagiosum.

Este preferata metoda electrocauterizarii in favoarea cauterizarii chimice deoarece chimicele pot patrunde in tesuturile vecine si sa cauterizeze din colo de limitele zonei interesate. Insa si pentru electrocauterizare se pune o problema si anume cea a fumului chirurgical produs de aceasta. S-a demonstrate ca acesta contine elemente chimice care ar putea fi daunatoare daca fumul este inhalat, atat pentru echipa operatorie, cat si pentru pacient.

Informatii despre aparate si accesoriile necesare electrocauterizarii, puteti gasi urmand acest link.